Попит породжує придбання (ППП)

Всі ми знаємо, що хороший відсоток придбаних бібліотекою книг, так ніколи і не покидає своєї полиці. Як влучно помітив Ендрю Кіо: «Сама лише кількість томів зібраних у бібліотеці говорить нам тільки про їх вагу (в кг) та зайняту площу. Та на багато важливішими характеристиками колекції є її доцільність, якість і значення». Те ж саме можна сказати і про передплату електронних ресурсів. Щоб кошти витрачені на передплату не пропали даремно, нині у бібліотеках Північної Америки, Австралії та Європи активну перевірку проходить нова модель розвитку бібліотечної колекції Patron-driven acquisition (PDA) – користувачам пропонують великий вибір електронних документів, які бібліотека купує лише за фактом використання. 

Наприклад, можна безкоштовно переглядати абстракти документів, але коли вже читач натисне на кнопку «Завантажити повний текст», то бібліотека повинна заплатити за цей документ. 

Гнучкі моделі комплектування фонду від компанії ProQuest
Мудрий Ранганатан вчив, що кожен читач має свою книжку. Цікаво, а якщо дозволити читачам самостійно обирати е-книги для комплектування фонду, то вони оберуть ті ж назви, що обрали б бібліотекарі, чи їхній вибір суттєво відрізнятиметься? Таке дослідження провели Едвард Годікен та Карен Левсон у бібліотеці Університету Айови та й поділилися з нами препринтом

Крапку у подібних дослідженнях ставити поки рано – загалом читачі обрали 43% із запропонованих назв, а бібліотекарі аж 57%. Це може означати як і те, що у своєму виборі читачі керувалися задоволенням нагальних потреб, а бібліотекарі підійшли до справи більш далекоглядніше, так і те, що бібліотекарі за доброю старою звичкою додали кілька назв «про всяк випадок». 

P.S. 

Хорошу статтю про Patron-driven acquisition (PDA) знайшов у німецькій Вікіпедії

Зізнавайтесь, хто не боїться лакун і агітує за тотальну орієнтацію на читача в питаннях комплектування? 

Як виглядає PDA по-українськи? Сидить бабця з ціпком у читальному залі – «Тільки спробуй тут якусь кнопку натисни! Мені ж потім із зарплати вирахують»? 

Термін переклав як Попит породжує придбання (ППП). Можливо, хтось має кращий переклад, бо полюбляю використовувати ППП у іншому слові?

4 коментарі:

  1. В НаУКМА ми це назвали "замовлення на докомплектування". Через сайт та електронний каталог. Знаю: не зовсім точно, не зовсім те. Але почали. Не користуються майже: не звикли, не довіряють?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Цікаво, чому продавці електронних ресурсів не пропонують в Україні таку модель оплати?

      Видалити
  2. Вендори нам продають найбільш стандаратний варіант: пакетна передплата з оплатою наперед. Бібліотекам легше купити пакетний варіант (з бажаною післяплатою). Інші варіанти поки не на часі, і нема механізмів (уявіть в казначействі на проплаті договір бібліотеки з вендором на невідому кількість завантажень (і відтак невизначену вартість):-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Можливо тому. Все рівно можна з оплатою наперед і завантажувати доки передплата не закінчиться.

      Видалити