Nobel Prize 2010 і українські НАУКОВІ бібліотеки

Цими днями у Швеції відбувається «вручення нобелів». Це безсумнівно подія у науковому житті планети,.. але не для український наукових бібліотек. Іншими словами, що таке Нобелівська премія у порівнянні з Днем бібліотек? Наші сайти вже й так тріщать від контенту, куди там ще Нобеля пхати?! Виняток (можливо я ще когось не помітив, свисніть) – Бібліотека Сумського державного університету. Сумчанам, до цієї сторінки, радив би ще додати лінк на публікації нобелівських лауреатів минулих років (вільний доступ). А усім решта: Чого не слідкуєте? Бо там наших нема? Так вони ніколи не з’являться.

11 коментарів:

  1. ну знаєте, тут кажуть, що ми не будемо гугл рекламувати з його сервісами; а ви хочете Нобеля...ви взагалі хоч когось з відповідальних за біб.сайти зустрічали десь в мережі?

    ВідповістиВидалити
  2. Ні, "Гугл" і "Нобель" це різні речі, хоча причина проблеми тут мабуть та сама. У Мережі не пригадую, а от в реалі зустрічав. Щоправда, користі від цього не побільшало.

    ВідповістиВидалити
  3. @Наталья: Ви мені нагадали...
    Нещодавно слухав доповідь однієї панянки про її бачення веб-сторінки бібліотеки. Разів зо три вона наголосила, що читачів цікавлять не так бібліотечні новини, як ресурси.

    Всі схвально похитали головами, мовчки погодились... і що? У нас далі планується центральне місце на сайті відводити саме на бібновини.

    ВідповістиВидалити
  4. Панянка забула додати, що читачів особливо цікавлять комерційні ресурси, автори і правовласники яких чомусь не люблять поширювати свої доробки нашару.

    А наше законодавство не регулює цілісну зв'язку "бібліотека-книга-вміст книги".

    ВідповістиВидалити
  5. @Таша: Вже з наступного року нам обіцяють цілу торбу всього. Ви вже підготувались до цього подарунку?=)

    ВідповістиВидалити
  6. Обіцянка - цяцянка, дурневі - радість... І який відсоток читачів відчують радість від такого подарунку ;-)))?

    ВідповістиВидалити
  7. @Таша: а який відсоток читачів відчуває радість від електронного каталогу? Буде доступ - тоді подивимось.

    Насправді, вже можна сказати, що попит є. Більшість користувачів.ua просить закордонних друзів, щоб ті переслали потрібні матеріали.

    Мене більше хвилює питання - Чи зможуть укр. бібліотеки донести до всіх зацікавлених інформацію про "подарунок"?

    ВідповістиВидалити
  8. 50% бібліотек не опалюється, доступ до інет мають/надають близько 1%. Ну, звісно, для чиновників цікавіше підтримувати міжнародний, квазінауковий проект для університетських, ніж нормально комплектувати і утримувати публічні бібліотеки. Бо, зрештою, знищення сільської і міської публічної бібліотеки в майбутньому дозволить скоротити витрати і на науку, і на освіту, і на постановочну демократію - суцільні вигоди для урядовців.

    ЗИ: щоб донести інформацію про такий цікавий проект (не жартую ;-))), достатньо повісити оголошення біля деканатів і відділів аспірантур - і цільова аудиторія, яка не мониторить бібліотечні сайти, буде охоплена.

    ВідповістиВидалити
  9. ...достатньо повісити оголошення...

    Ви пробували? Я так, неспрацювало. Думаю, кожна аудиторія потребує більш глибокого вивчення, поки що я не мав змоги цим зайнятися.

    Щодо пердплати, так цілком ймовірно що нічого не отримають ні університетські, ні публічні.

    ВідповістиВидалити
  10. Оголошення точно не працюють. Перевірено і неодноразово. Почали робити з відривними частинками(як на комерційних ооголошеннях, що розвішують та стовбах). Тирнули цю ідею в когось з колег. Побачимо....

    Більш дієво працюють персональні розсилки на адреси викладачів,але їх ще треба отримати. Тобто підійти до викладача(якому на Вашу! думку даний ресурс може бути цікавим), і попросити цю адресу. Далі вже зв’язок налагоджується.

    Але треба враховувати, що зацікавлених викладачів не так вже і багато.

    ВідповістиВидалити
  11. ...робити з відривними частинками...

    Цікаво... Можете показати якісь приклади?!

    ВідповістиВидалити