Боротьба з лженаукою: бібфронт

Гадаю, існує пряма залежність між динамікою відвідуваності бібліотек, мізерністю вітчизняного наук-попу і зростанням кількості телепатів-екстрасенсів на українських медіа-просторах. Серед ваших читачів є такі, що печуться прочистками аур, близьким кінцем світу, зняттям родових проклять, позаземними контактами?.. А заспокійливу літературу їм пропонували? Справа, підозрюю, марна, але давайте спробуємо!

Бюлетень «В защиту науки» – друкований орган Комісії по боротьбі з лженаукою РФ. На своїх сторінках критикує шарлатанів у бізнесі та науці, що пропонують державі або громадянам витрачати гроші на нездійсненні псевдонаукові цілі та проекти. Також критикує псевдонаукові теорії та напрямки, творці яких закривають очі на факти і докладають зусиль для поширення свого вчення.

Журнал «The Sceptic» – видається з 1981 року австралійською некомерційною організацією «Австралійські Скептики» (Australian Skeptics), яка займається дослідженням паранормальних явищ і псевдонаукових концепцій на основі наукової методології. Також організація пропонує 100 тис. австралійських доларів кожному, хто в лабораторних умовах продемонструє паранормальні здібності.

Журнал «Sceptic» – щоквартальник міжнародної некомерційної організації «Товариство скептиків» (The Skeptics Society), яка займається популяризацією наукового скептицизму і бореться з поширенням псевдонауки, забобонів та ірраціональних вірувань.

Журнал «Скепсис» – відкрите некомерційне різнотематичне видання. Достатньо багато уваги приділяє проблемам клерикалізації суспільства, кризи гуманітарних наук і популярності псевдонаукових ідей, якими користуються шахраї, що видають себе за вчених.

«Енциклопедія помилок: збірка неймовірних фактів, дивовижних відкриттів і небезпечних забобон» – вебсайт і однойменна книга американського професора Роберта Тодда Керролла (The Skeptic's Dictionary: A Collection of Strange Beliefs, Amusing Deceptions, and Dangerous Delusions). Сайт містить понад 700 визначень різноманітних понять логіки, філософії, науки, і намагається дати тверезу оцінку цілому ряду паранормальних і надприродних явищ.

Сайт «Освітнього Фонду Джеймса Ренді» (JREF) – приватний фонд, що займається дослідженнями та науковою перевіркою фактів, які подаються різними особами та організаціями як паранормальні явища. Найбільш фонд Ренді відомий тим, що офіційно гарантує премію будь-кому, хто зможе продемонструвати паранормальні здібності в умовах коректно поставленого експерименту. Розмір премії становить 1 мільйон доларів США. Як не дивно – поки жодного переможця.


Також, Джеймс Ранді 1 квітня нагороджує «обдарованих» шарлатанів премією Пігасуса – ложкою з нержавіючої сталі вигнуту паранормальними силами. Переможці оголошуються за допомогою телепатії – пан Ранді зачитує імена лауреатів із зав'язаними очима і не розкриваючи конверта. Нагороду надсилають за допомогою психокінезу: якщо адресат її не отримав, отже він не володіє паранормальним талантом.

У 1981 році премію Пігасуса одержав Пентагон за витрату 6 млн. дол. на дослідження проблеми, чи можна знищити радянську ракету, якщо спалити її фотографію.

Немає коментарів:

Дописати коментар