Бібліотека у законопроектах «Про вищу освіту»

У Верховній Раді зареєстровано три проекти Закону про вищу освіту: законопроект поданий групою депутатів від Партії регіонів, законопроект депутатів трьох опозиційних парламентських фракцій та законопроект підготований робочою групою при Кабміні під керівництвом ректора Київської політехніки Михайла Згуровського. Про різні мовно-політичні моменти законопроектів читайте у статті Катерини Аврамчук, я ж пошукав, що підготували законотворці для вузівських бібліотек.


Найменше згадано про бібліотеки у законопроекті опозиціїстуденти мають право на безкоштовне користування бібліотеками. Ось і все. Чи означає це, що бібліотекам вдасться заробити на працівниках внз?

Регіони схоже цілком задоволені сучасним станом вузівських бібліотек, а відтак не поспішають щось змінювати – наявність бібліотеки для отримання ліцензії, науково-педагогічні, наукові працівники та студенти мають право на безоплатне користування бібліотечними ресурсами, директор бібліотеки призначається на посаду керівником за погодженням з вченою радою внз строком до 5 років (для національного внз – до 7 років).

Хоча кожним проектом передбачено, що внз повинен мати бібліотеку, але лише у проекті групи Згуровського сказано – бібліотечний фонд бібліотеки повинен відповідати вимогам стандартів освітньої діяльності. Золоті слова. Також, згідно проекту групи Згуровського працівники і студенти мають право безоплатно користуватися бібліотечними, інформаційними ресурсами, знаходимо посаду «науковий працівник бібліотеки», директор бібліотеки обирається вченою радою внз за конкурсом таємним голосуванням.

Отож, проект опозиції зареєстровано, проект регіонів = глибока заморозка, а проект групи Згуровського варто прийняти, навіть попри те, що бонуси все рівно дістануться не нам.

Немає коментарів:

Дописати коментар