А ще, Федорович, гарантуй їм вічне життя

«Сьогодні вся бібліотечна галузь тримається на ентузіазмі і професіоналізмі фахівців старшого покоління. Адже за останні 20 років більшість бібліотек не отримали жодного молодого спеціаліста. Причиною цього є низька заробітна плата, і те, що вищі навчальні заклади майже не готують фахівців бібліотечної галузі. Скорочення фахівців пенсійного віку призведе до закриття цілого ряду бібліотек». (звідси)

74 коментарі:

  1. Pani Ne Bibliotekar01.12.10, 18:59

    Здається, наші бібліоеткарі не так погано виглядають як їх зображують :)
    http://3.bp.blogspot.com/_91lGlRi5r1o/SuRsl8L5-2I/AAAAAAAABZo/AMkrCh4VXj0/s1600-h/x_7bd0b254.jpg

    І до пенсії їм ще трохи дожити треба http://2.bp.blogspot.com/_Rgvl0LOAcqQ/TO7yAIlxooI/AAAAAAAAAFo/cva4kFKF2vY/s1600/100_8069.JPG

    І взагалі вони в чудовій фізичній формі http://1.bp.blogspot.com/_JmmKnwbez1Q/TNLCZqmks7I/AAAAAAAAANU/Hw48nUlTCXw/s1600/Mob.jpg

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім01.12.10, 19:01

    Пан почитайте статью, очень интересно
    http://gopal.ru/news/?p=393
    Кстати у вас есть электронный ридер?)) Если да, то какая модель?

    А насчет заметки: УБА - насквозь пропахло нафталином, как и большинство наших библиотек. Сидят такие, "директора" из заслуженных, и ни автоматизации тебе, ни движения кадров, т.к. просто БОЯТСЯ.
    Или некуда брать, т.к. все забито пенсионерами, и письмо их из этой же серии.
    А все идет к тому, что через пару лет и бумажных книг может не остаться, но УБА свято будет хранить ТРАДИЦИИ.

    Знаю некоторых тамошних функционеров - совдепия та еще. Молодежи и инициативным работникам места нет:) А молодежи талантливой, эрудированное, знающей языка, технологии очень много. Но взять их некуда, т.к. у нас: "бібліотечна галузь тримається на ентузіазмі"
    Ха-ха))

    Вот Пан Библиотекарь мог бы возглавить УБА;)))

    ВідповістиВидалити
  3. ПБ поцілив у яблучко! Тепер залишилось дочекатись самого тексту проекту тієї жахливої постанови КМУ і дізнатись в усіх деталях про причини занепокоєння, яке надходить з "усіх регіонів України".

    ВідповістиВидалити
  4. @Pani Ne Bibliotekar: багато бібліотекарів, які вже не в формі є справді цінними і кваліфікованими працівниками (імхо 20%). Але 80%...

    @Анонім: а кажуть, що це я гострослівний). Рідера немаю (причинна банальна), маю вбудований в плеєр - читає лише txt. Часами його використовую - зручніше ніж з монітора.

    @Ihor Klishch: ...тієї жахливої постанови...
    влучно! сьогодні, після того як я показав цей лист нашому бібліотечному молодняку, всі тільки й питали (з блиском в очах) - Ну як, знайшов вже той проти-пенсіонерний закон!

    ALL: Цікаво, чи хтось ще посперечається з пані Шевченко, адже так часто мені розповідали, що старше покоління за компутери не сідає, вчитись не хоче, працювати не може... гордились що омолодили штат на стільки-то відсотків...

    ВідповістиВидалити
  5. Кілька місяців тому ми планували включити у статут нашої бібліотеки пункт, який обмежував осіб пенсійного віку у їх прагненні бути призначеними на посаду директора. Це був такий шкандаль!!! Воно ж бо й не дивно, адже "сьогодні вся бібліотечна галузь тримається на ентузіазмі і професіоналізмі фахівців старшого покоління."

    ВідповістиВидалити
  6. @Ihor Klishch: а що ж воно далі з нами буде? Думаю в майбутньому українські бібліотеки порятує лише клонування!

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім01.12.10, 21:25

    Инновации в библиотеках Украины начались более 20 лет назад.Тем кому сегодня 60, было 40 и кто хотел учился, учавствовал в конкурсах,семинарах..., в конце концов учился у своих детей.
    Но...мы "лояльные" за счет бюджетных средств:
    "...старше покоління за компутери не сідає, вчитись не хоче, працювати не може..." - это синдром Болота, шаблонное оправдание "директоров-Ынтузиастов", вместо ЧЕСТНОГО: "Я ПЛОХОЙ ДИРЕКТОР.Я, как директор, за 20 лет не развивал, не использовал потенциал своего коллектива а получал зарплату, умничал и думал "рассосется".
    Хорошо бы провести экперимент:
    убрать пенсионеров всех, в т.ч. и директоров-пенсионеров. При грамотном подходе к подбору кадров в библиотеки придут энергичные, молодые, знающие ІТ. Желательно этот эксперимент провести на уровне всей страны.

    ВідповістиВидалити
  8. ...мы "лояльные" за счет бюджетных средств...

    Сильно! Традиційне для наших бібліотек видовище.

    ВідповістиВидалити
  9. Pani Ne Bibliotekar01.12.10, 21:57

    @All - але потішили мене аноніми цього разу. Більше навіть нема що додати... хіба що такий собі "крик душі" Координатора бібліотечних інновацій - знаєте, дуже важко впроваджувати бібліотечні інновації з людьми, які жодного разу не відправили електронного листа та які досі не розуміють різниці між вікіпедією та педофілією :). А до компа взагалі бояться підійти, щоб раптом щось там не зламати... В цьому відношенні мене дуже порадували земляки-львів’яни з дитячих бібліотек. Там директори вже далеко не студентського віку, але в їх бібліотеках працюють молоді досвідчені фахівці-психологи та маркетологи, які в тмоу числі вільно володіють англійською. І бібліотеки виглядають відповідно - недарма румуни з Бібліонету були просто "в шоці".

    ВідповістиВидалити
  10. 2ПБ Ідея з клонуванням хороша, принаймні, вона виглядає реальнішою, ніж пропозиція Аноніма з його радикальним експериментом.

    ВідповістиВидалити
  11. Анонім02.12.10, 10:28

    а цікаво, скільки років найстаршій бібліотекарці, яка ще працює???

    ВідповістиВидалити
  12. @Анонім: у нас кілька працівниць яким за 70 (приблизно 72-74), але навряд це абсолютні рекордсменки.

    ВідповістиВидалити
  13. Смешно читать Ваши комментарии!
    Молодые здоровые парни сидят в своих рабочих креслах у мониторов компьютеров и лишь смеются над старшим поколением, без которого их бы и не было.
    Это Вас наверное клонировали!
    В Ваших словах нет никакого уважения, а лишь насмешки. Это низко!

    А на счет того, что Пан Библиотекарь смог бы возглявить УБА, это врят ли! Все, на что он способен - это создать виртуальное общество, где нет живого общения, и все будут общаться только в Twitter, Facebook, блогах.
    И что он может дать библиотечному обществу, кроме своих насмешливых заметок на блоге?

    ВідповістиВидалити
  14. Анонім02.12.10, 12:09

    від Аноніма Аноніму: експеримент ще може бути таким - працевлаштувати на контрактних умовах (під конкретні завдання) досвідчених пенсіонерів в УБА. вони і галузь здатні повести вперед, і робочі місця звільнять для молоді, яка, власне, й буде їхні світлі ідеї втілювати на практиці.

    ВідповістиВидалити
  15. @Zhuzel: низко це коли ледарі прикриваючись своїм поважним віком звалюють на молодих усю роботу, а за жівоє общєніє (що снилось, що болить, що де продається...) отримують 2-3 рази більшу зарплату.

    ВідповістиВидалити
  16. Анонім02.12.10, 12:21

    Шановні "молодые здоровые парни...в своих рабочих креслах у мониторов"! А чи по ділу теревените? як вам інше з того ж джерела -Планується обмежити розмір надбавки за особливі умови роботи, встановленої постановою КМУ від 30.09.2009 р. за № 1073 «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек», обмеження преміальних виплат, доплат, зменшення державного замовлення на підготовку фахівців галузі, інші обмеження.
    Zhuzel, дякую! Не знаю як Вам, мені ще до пенсії, як до місяця рачки, і в такому благородному товаристві)))

    ВідповістиВидалити
  17. @pan.bibliotekar: Теперь стало все понятно, откуда у вас такая критика!
    Вы просто обиженный сотрудник, который конечно трудиться в поте лица (и нисколько не просиживает рабочее время в Интернете), но его, такого хорошего специалиста так низко оценивают ( в денежном эквиваленте, конечно)))))
    Оказывается все очень просто и цинично!

    ВідповістиВидалити
  18. Анонім, а Ви хоч знаєте хто ті надбавки та доплати переважно отримує? Невже думаєте, що молодь?
    От спитайте Zhuzel, вона, очевидно, знає.

    ВідповістиВидалити
  19. @Анонім: ...як вам інше з того ж джерела...

    Так, власне джерело досі залишається загадковим. Сама авторка звернення учора написала: "можливо, Бог дасть, нічого подібного не буде розглядатися, прийматися і т.д."

    Чи справді щось планував Уряд?! - таємниця, але позиція УБА щодо кадрової політики бібліотек - очевидна.

    ВідповістиВидалити
  20. @одному з анонімів - знаєте, в мене дуже багато друзів у банківській сфері працюють. Так от там є таке неписане правило: якщо тобі більше ніж 55 (особливо це стосується жінок), вже нікого не хвилює, що ти ще й досі непогано виглядаєш та маєш "блиск в очах"... Дай дорогу молодим - тим, які більше "в темі" і знають іноземну мову, а блиск в очах даруй вдячним онукам або застосовуй свою енергію та експертизу як приватний підприємець - банківський консультант. І ніхто в цьому нічого "низкого", як не дивно, не бачить. Чому в бібліотеках має бути інакше? Вона - той самий банк. Банк традицій, книжок, знань і пресловутих вічних цінностей. І якщо книжку читачеві видасть не бабуля, а молода дівчина (за молодого хлопця я взагалі мовчу... нам таке тільки наразі мріється:)), то ані традиції, ані вічні цінності від цього не стануть не-вічними.

    ВідповістиВидалити
  21. Анонім02.12.10, 12:41

    Если Вам смешно, то это очень грустно. Либо Вы не понимаете, что это реальность, к сожалению она такая. Либо просто занимаетесь подменой понятий. Решили пристыдить ребят? А стоило бы поблагодарить: блог Пана Библиотекаря, как "камертон", по его статьям можно развивать библиотеку. Изучать материалы, ресурсы,инструкции и внедрять их в работу. Конечно же не удастся наверстать утраченные 20лет, но побороться за престиж дискредитированной професии можно.
    На счет общения (виртуальное/живое):
    Для того чтоб обсуждать острые проблемы, знать мнение простых библиотекарей, видеть "изнанку" и нужно виртуальное общество. Радужные рапорты руководителей в "живом общении", довели наши библиотеки до состояния, когда читателей приходится заманивать варенниками.
    А вот чему Вы действительно должны были порадоваться, так это тому, что есть молодые люди не безразличные, понимающие, которые пишут в коментариях свое видение "изнанки" и однозначно их умения, знания, интуицию нужно использовать в работе и в первую очередь УБА
    И не нужно критику принимать так болезненно. А на счет УВАЖЕНИЯ - "Уважение это прежде всего уважение прав и недостатков"

    ВідповістиВидалити
  22. @Zhuzel - очевидно, ви би на місці пана лише раділи життю, хвалили керівництво та писали про все складно і не-цинічно? Який Жах! Пан "просиджує свій робочий час в Інтернеті!! І пише не лише про котиків і голих баб, але й про SciVerse Applications Beta Release, Scopius, ЕК, бібліотечні комітети + ще й конкурси для бібліотекарів на своєму блозі проводить та ін. нецензурщиною займається!! Анафема від колег вам, Пане! І... респект від не-бібліотекарів :)

    ВідповістиВидалити
  23. Оксана02.12.10, 12:56

    Одним із стратегічних напрямків УБА на 2010-2014 рік є підвищення престижу професії.
    УБА ставить за мету привернути увагу суспільства і влади до бібліотек, змінити імідж книгозбірень в Україні, зробити його більш привабливим для користувачів і бібліотекарів. Формування сучасного іміджу бібліотеки, підвищення престижу професії не можливе без модернізації матеріально-технічної бази книгозбірень і навчання бібліотекарів з адвокасі.

    ВідповістиВидалити
  24. Сколько защитников у Пана Библиотекаря!!!
    Только критика требует куда больше культуры, чем творчество!

    ВідповістиВидалити
  25. Вопрос к защитникам: А сколько конкурсов провел Пан Библиотекарь?

    ВідповістиВидалити
  26. Анонім02.12.10, 13:17

    @ Zhuzel: один, але найбільш популярний! ідея й організація у дуже стислі терміни. технічна підтримка буз перебою і нарікань. усім би так.

    ВідповістиВидалити
  27. @All: я не буду коментувати листа від УБА, бо тут і так думок дуже багато, але скажу одне, що без допомоги УБА, в Україні не було б ні проекту LEAP, ні Бібліомосту, які значно посприяли і продовжують сприяти змінам в українських бібліотеках. В обох випадках представники УБА лобіювали інтереси українських бібліотек перед американськими інвесторами, і як бачите, досить успішно. А цей лист від УБА на захист перед українським урядом написаний такою ж мовою функціонерів, до яких вони і звертаються. Я, власне, також чекаю на відповідь від представників УБА шановній громаді на цьому блозі чи на "Творчість та інновації...".

    ВідповістиВидалити
  28. @Zhuzel: ...просто обиженный сотрудник...

    А от і зовсім не абіжений, а цей рік взагалі для мене напрочуд вдалий і на роботі, і в науці, і в Мережі :)-

    Але повернімось до фінансів... Старше покоління керівних кадрів завжди говорить неохоче про розряд, 50 від Кабміну, 50 різних доплат, премія, перерахунок пенсії... А молодь сидить на голій ставці по 7-мому розряду. Скажіть, є таке у наших бібліотеках? Чи ця тема нізкая для обговорення?

    Та і це ненайгірше. Молодь буває рветься працювати і за голу ставку, тому що молодь, їхній час саме зараз... Приходить вона до досвідченого керовніка, а далі... все закінчується банально, тому що у нього вже все є (дивіться вище). Скажіть, як досвідчений бібпрацівник, я усе це нафантазував?

    ВідповістиВидалити
  29. Вы, наверное, про "З IT на Ти"?
    Этот конкурс он провел лишь с пенка УБА и при поддержке программы Бібліоміст.
    Усім би так)

    ВідповістиВидалити
  30. Анонім02.12.10, 13:38

    що ж це за ПЕНКА така в УБА? може, прочнете продавати її, як Актімель? жартую... але взагалі-то, шановна Zhuzel, розмова тут йде не про ПБ, а про те, що бібліотечну галузь треба реформувати, а ніхто не знає як. і якщо професіонали не запропонують уряду "свій варіант" реформування, то уряд прийме той, який описаний у горезвісному документі. голосів і важелів у них достатньо. так що є сенс зробити crowdsourcing і запропонувати якусь реформу, а то, боюсь, листи до проффесора не допоможуть.

    ВідповістиВидалити
  31. Я нещодавно провела певний з одним із директорів обласної бібліотеки. Вона рахувала якраз заробітну платню своїм співробітникам. Так вона всю весь вечір (хоча була дуже втомлена і погано себе почувала)витратила на те, щоб кожному своєму співробітнику зробити надбавку до заробітної плати (навіть гардеробщикам). Їй дуже хотілось, щоб кожен отримав надбавку.
    Просто у вас,можливо, трохи інший керівник!От і все!

    ВідповістиВидалити
  32. В УБА - все бесплатно! И пенка, тоже!
    Я за реформы! Только реформа - это действие!

    ВідповістиВидалити
  33. @Lesia: я не коментую діяльність УБА, я не входжу в цю асоціацію. Добре вже те, що від УБА регулярно щось чути.
    Співпрацював з ними лише у рамках конкурсу (про що так "добре" знає Zhuzel). Була затримка з повідомленням на їхньому сайті, але член журі від УБА оперативно виконала свою роботу.

    Однак, цей пасаж "на чому тримається бібліотечна галузь" не видається мені тонким натяком - Фьодоровіч, ти теж пенсіонер, тому так само як і ви чекаю на відповідь на блозі "Інновацій...".

    @Анонім & Zhuzel: ...реформи...дєйствія...

    Люди говорити про це бояться... Перелякані (і у багатьох випадках небезпідставно), що їх на наступний день поженуть, цькуватимуть... На сьогодні, ми далекі не лише від дій, а й від "діалогу без образ".

    ВідповістиВидалити
  34. Оксана02.12.10, 14:05

    Від УБА не тільки регулярно щось чути! УБА щоденно працює, як і вся бібліотечна спільнота!

    ВідповістиВидалити
  35. Ірина Шевченко02.12.10, 14:07

    Члени президії УБА, як обрані до колегіального органу громадської організаці , а не зібрання "функціонерів" розгляне проект будь якого іншого листа до органів влади і докладе зусиль, аби доставити його за призначенням. Сьогодні ще інших альтернативних листів не надходило. Якщо є пропозиції - надисалайте мені на shev_irina2002@ukr.net , або ел пошту офісу УБА
    Чи може шановна громада вважає, що нам краще було змовчати у даній ситуції? Якщо так - будемо робити висновки. Хоча, знову ж таки, учора увечері я отримала інформацію з офіційних джерел стосовно того, що наша напіка зовсім не бізпідставна :(
    Ірина Шевченко

    ВідповістиВидалити
  36. Ірина Шевченко02.12.10, 14:07

    Вибачте, паніка

    ВідповістиВидалити
  37. @Оксана: у тому і парадокс: щоденно працюють усі, але щось чути від небагатьох.

    ВідповістиВидалити
  38. Оксана02.12.10, 14:23

    @pan.bibliotekar & All: А всі працювати і не будуть!
    Такого ще не було! Завжди лиш невелика кількість активістів рухає весь процес!
    Давайте створимо таку активну та ініціативну групу та буде робити конкретні кроки та впроваджувати всі наші ідеї!

    ВідповістиВидалити
  39. Ірина Шевченко: ...отримала інформацію з офіційних джерел...

    Можете поділитися якимсь документом? Інакше, як можуть бути альтернативні листи, коли більшість не в темі?!

    @НевиліковнийОптиміст: так, слова з нацистських концтаборів це надзвичайно доречно і кумедно(

    ВідповістиВидалити
  40. Анонім02.12.10, 14:26

    Пани Шевченко
    В письме идет речь о серьезной угрозе, материального благополучия всех библиотекарей Украины - это действительно важно и тревожно.

    Сейчас единственное, что держит молодежь - перспективу наших библиотек на работе - это более менее достойная зарплата (как не иронично это звучит), и аргументировать нужно именно ЭТИМ, тем что библиотекам для развития нужна молодежь, причем образованная, со знанием IT-технологий и языков. Этим надо аргументировать, а не тем, что нужно сохранить и законсервировать пенсионеров (честь им и почет конечно, но будещее за молодыми), пенсионеры и так будут сидеть ("сидеть" во всех смыслах) и дрожать за свою работу, даже за те копейки что им оставят, а вот молодые уйдут.
    И то что создавалось и внедрялось по крупицам, все это просто станет, т.к. пенсионеры не будут этим заниматься, просто не смогут.

    ВідповістиВидалити
  41. Молодых держит только зарплата и при малейших трудностях, они скорее всего бы ушли в другую сферу!
    А вот те самые пенсионеры сейчас и интернет-технологии осваивают и языки. Не все, конечно, но это скорее зависит от самого человека и его способностей!

    ВідповістиВидалити
  42. Анонім02.12.10, 14:33

    А вообще в виртуальном пространстве (понятно что в реальном, принято говорить только лицеприятные вещи) хотелось бы обсудить деятельность УБА еще со стороны информационно-организационных вопросов.

    Когда пишутся вот такие вот письма, при том что информация абсолютно никому неизвестна.

    Когда проводятся какие то поездки, и пост-фактум, отчеты о них размещаются на сайте. А кто и как отбирались самые достойные, вопрос открыт. А главное почему про это никому не было известно, почему подобные вещи делаются втихаря?? При том что есть официальный сайт УБА, возможна электронная рассылка (на периодику с ее скоростью распространения надежды мало, но она тоже есть)

    Много еще можно обсудить в плане деятельности УБА. Но это наверное тема для одного из следующих статей Пана Библиотекаря!

    Видите господа, несмотря на вроде бы безделие одного увлеченного Пана Библиотекаря, мы здесь имеем возможность обсуждать такие темы. Как говорится: Наболiло
    И в формате официальных мероприятий, понятно что таких вопросов не поднимешь.

    ВідповістиВидалити
  43. Анонім02.12.10, 14:37

    Вважаю, що треба зважати не на питання віку працівника, а на якість виконуваної роботи. Зайве й казати, що вік не є еквівалентом професійних досягень та ентузіазму.

    ВідповістиВидалити
  44. Оксана02.12.10, 14:41

    Если Вы уже так хотите обсудить деятельность УБА, то пишите более конкретно, объявление по какой из поездок не было размещено на сайте УБА, что бы мы смогли Вам компетентно ответить?

    ВідповістиВидалити
  45. Абсолютно згодна, що вік не показник, ані в бібліотечній, ані в будь-якій іншій справі)

    ВідповістиВидалити
  46. Отак завжди - всі під столом, а в мене лінк не відкривається(

    @pan - німецькою я писала лише для тих, хто має почуття гумору. Тому не зважайте

    ВідповістиВидалити
  47. А нє, з третього разу відкрився.
    @Товариство Чернігівських Бібліофілів - надзвичайно хочу стати першим читачем вашого блогу. Але ж там наразі нема чого читати :)

    ВідповістиВидалити
  48. Молодых держит только зарплата и при малейших трудностях, они скорее всего бы ушли в другую сферу!
    А вот те самые пенсионеры сейчас и интернет-технологии осваивают и языки

    @Zhuzel
    1) Ушли одни, пришли бы другие. Это и называется нормальной конкуренцией на рынке труда, и пока она не прийдёт в библиотечную сферу, ни о каких существенных изменениях, к сожалению, говорить не приходится. И "бібліотека майбутнього" так и останется... где-то в майбутньому.
    2) Технологии любому возрасту покорны - это же елеметарно, Ватсон, как уже писал ПБ (правда, почему-то до сих пор технически подкованные библиотечные пенсионеры нам пишут письма на адрес supportsobakabibliomist). Чего уж там про изучение языков в пенсионном возрасте говорить!

    ВідповістиВидалити
  49. @НевиліковнийОптиміст - забарикадувались у читальному залі... здається фахівці старшого покаління щось підозріють....

    ВідповістиВидалити
  50. @Товариство чернігівських бібліофілів - тримайтесь там! Бібліоміст йде до вас!! :) Старих книжок для барикад вистарчить??

    ВідповістиВидалити
  51. Для всіх учасників запеклих дебатів!
    http://www.elion.ee/docs/joulukaart/rus/

    ВідповістиВидалити
  52. @ALL: Нарешті з'явився Лист ЦК Професійної спілки працівників культури України.

    Що я у цій жахалочці вичитав (доповнюйте, коректуйте):

    - зменшення кількості публічних бібліотек у малозаселених регіонах,

    - обмеження надбавки за особливі умови праці відповідно до особистого внеску,

    - підвищення ставок виходячи з кошторису, скорочення вакантних посад,

    - посад працівників, які у 2010 році вийдуть на пенсію,

    - обмеження премій, доплат,

    - скорочення держзамовлення на підготовку фахівців,

    - відміна доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників,

    - обмеження максимальної зарплати.


    Сказано про 1 грудня, але навіть у плани не потрапило. Проте, кажуть же диму без вогню не буває.

    ВідповістиВидалити
  53. Анонім02.12.10, 18:45

    Мда, нашли на ком экономить. Самая высокообеспеченная прослойка нашего общества!! Библиотекари!!

    Будем видеть очередные "качели" в библиотечном деле. Тем библиотекам, в которых ничего не делалось и не запланировано, они на теже деньги будут продолжать сидеть и обсуждать погоду и сны рассказывать. А библиотеки, которым удалось продвинуться и подняться на уровень выше, в том числе и за счет привлечения хороших айтишников, попадут - т.к. скоро останутся без кадров.

    Хотя, кого это волнует, кроме самих библиотекарей :(

    ВідповістиВидалити
  54. Друг библиотеки02.12.10, 18:55

    Судя по тому, что планирует сделать одна небезразличная группа "друзів бібліотек", скоро это будет волновать многих. Оставайтесь на библиотечных блогах и не переключайте канал - уже скоро...

    ВідповістиВидалити
  55. Pani Ne Bibliotekar02.12.10, 20:30

    Однако... я думала что дискуссия уже затихла, а всё похоже только начинается... Слышу запах майдана, голодовки и вижу туман библиотечного ушахиди, извините за нецензурщину :)))

    ВідповістиВидалити
  56. @Pani Ne Bibliotekar: коментувати листування профспілок - справа малоперспективна. поживемо...

    Насправді, випадково пані Шевченко зачепила тему, яка як виявилось є дуже болючою для бібліотекарів різних поколінь (і на конференціях про це мовчать, і навіть загроза втратити 50% не така страшна).

    Отже, проблема є. А варіанти вирішення проблеми - усі "немилосердні".

    ВідповістиВидалити
  57. @pan.bibliotekar
    спочатку думала, що ви для бібліотечного сектора як той Сократ для Афін, але тепер думаю, що як Прометей :)

    ВідповістиВидалити
  58. @Ганна: ...як Прометей...

    Це ви про те, що пенсіонери готуються виклювати мою печінку?! =)

    ВідповістиВидалити
  59. Ну в Сократа доля також склалася.. як у борця за істину :)

    ВідповістиВидалити
  60. Анонім03.12.10, 11:58

    Zhuzel сказав...(про директора библиотеки)
    Вона рахувала якраз заробітну платню своїм співробітникам...весь вечір витратила на те,
    щоб кожному своєму співробітнику зробити надбавку до заробітної плати (навіть гардеробщикам).
    Їй дуже хотілось, щоб кожен отримав надбавку.

    Ну просто Мать Тереза:))

    Распределение средств, предназначенных на стимулирование труда - это либо ФЗП, либо средства
    от платных услуг, заработанные коллективом, т.е. не личные средства директора и не стоит ей так "утруждаться"
    1. Для этого собираются заместители, зав.отделами и обсуждают коллегиально: кто в отделах
    и какую дополнительную работу будет выполнять (за основную работу все получают зарплату и т.д).
    Кому и ЗА ЧТО? установить надбавку.
    2.Кто сказал, что надбавку должны получать все до единого сотрудника, даже гардеробщики. Для
    таких бонусов должны быть мотивы, например: Интенсивность труда, выполнение работы, которую НЕ МОГУТ
    выполнять другие сотрудники, знание и использование в работе языков, инициативы, участие в проектах и т.д.
    3.И обязательно оглашается в коллективе ЗА ЧТО
    установлена надбавка. Это и является стимулом для равития коллектива.
    Просто за то, что она давно работает, хорошая девочка и всегда здоровается,
    не опаздывает на работу,не ходит на больничные, живет одна, или у нее двое детей. Все это
    не аргументы. Стимулировать надо ОСОБЫЕ РЕЗУЛЬТАТЫ РАБОТЫ.

    На все остальное есть профсоюзы, материальная помощь и т.д. Стимулировать надо только
    высококвалифицированных сотрудников, чтобы остальные стремились тоже повышать свою квалификацию.

    ВідповістиВидалити
  61. @Анонім: а ще підозрюю, що надбавка тут - % від з/п. Цікаво, у кого надбавка вийшла найбільшою?;)

    ВідповістиВидалити
  62. Анонім03.12.10, 14:29

    Pani Ne Bibliotekar сказав...
    ... Слышу запах майдана, голодовки и вижу туман библиотечного ушахиди, извините за нецензурщину :)))
    Сегодня ночью Виктор Федорович, специально освободил место на майдане.
    Так что добро пожаловать:))
    http://www.pravda.com.ua/news/2010/12/3/5640009/

    ВідповістиВидалити
  63. @анонім - немного погода сейчас не та, чтобы костры на снегу жечь... хотя было бы, конечно, оч революционно. У меня немного другие планы на следующую неделю, поэтому "дорогу молодым библиотекарям!" :)) Они там вчера в читальных залах баррикады делали, так пусть теперь на майдане попробуют, заодно и костры из старых марксистких томов зажгут - представляете, какой общественый резонанс будет?? :)

    ВідповістиВидалити
  64. Анонім04.12.10, 19:58

    Если учесть, что у многих руководителей, тем кому за .........., закрытый ноутбук на столе не более чем "поставлю, красиво, интерьеееррр", все высказанные выше мысли - не более чем мысли вслух, разговоры в кулуарах. Для большей части коллективов вся эта информация недоступна, уж коль такая "компьютеризация" имеет место быть. ПРАВИЛЬНО БУДЕТ ОБСУДИТЬ ВСЕ ЭТО В КОЛЛЕКТИВАХ. Все мы раньше или позже станем старше. Просто нужно научиться сосуществовать, соблюдая законы природы, а не давить перспективную молодежь, как неугодных.

    ВідповістиВидалити
  65. @Анонім: схоже на те, що в колективах все давно абсуділі, анафему виголосили, а молоді далі будуть соромитись сказати, ким вони працюють.

    ВідповістиВидалити
  66. Я - директор библиотеки и давно считаю, что директорство необходимо ограничить, допустим, сроком 10 лет. И согласна, что до 70 лет работать нельзя, т.к. работоспособность наша падает с возрастом. В 70 хочется отдыхать, заняться, наконец, садом или вышивкой... Все это будет, если наше юное несформировавшееся государство сможет оградить пенсионеров от нищего существования!

    ВідповістиВидалити
  67. @АНН: Якщо ситуація покращиться, то обов'язково потрібний ще і закон: або отримуєш зп, або пенсію. Тоді побачимо цей "голий ентузіазм".

    ВідповістиВидалити
  68. Квітень07.12.10, 17:04

    "голий ентузіазм" - це всьго-навсього якісна робота за яку отримують заробітну плату. Якщо брати до уваги наші "многостраждальні" бібліотеки,то мова йде про роботу в ДЕРЖАВНІЙ установі, де, звичайно, діють і державні закони, і державна заробітна плата. Але багато бібліотекрів розглядають свої посади як приватну властність. Тож у нас ще по совіцьки - у трудовій, навпроти запису посади стараються втиснути "пожиттєво". В державній публічній бібліотеці повинен працювати фахівець, який зовсім не мусить мати величезний багаж стажу. Не вірите? Спробуйте влаштуватись у біблітеку приватного навчального закладу з одним достоїнством: кількості пропрацьованих років.

    ВідповістиВидалити
  69. Анонім07.12.10, 17:37

    Охо-хо... Не стоит себя тешить иллюзиями, что этой стране кто-то особо нужен: опытные ли специалисты, молодые ли кадры - кроме обслуги крутых сейчас более никого не требуется...
    Библиотекари входят в эту категорию? Нет? Ну и на фига (простите) они кому нужны - снять с них все подобия стимулов и все самоликвидируется естественным путем...
    Стоит ли еще между собой ссориться?
    Или не так, скажете?

    ВідповістиВидалити
  70. @Квітень: так, частенько буває, що люди забуваються і стають "приватними підприємцями за державний кошт".

    Завжди цікаво було - як там справи у приватників? Якщо вам про це більше відомо - поділіться.

    Анонім: звісно якась рація у ваших словах є, але краще думати, що всі ми однаково потрібні).

    ВідповістиВидалити
  71. Анонім08.12.10, 11:12

    pan.bibliotekar сказав...
    Анонім: звісно якась рація у ваших словах є, але краще думати, що всі ми однаково потрібні).

    Естественно,для самоуспокоения лучше думать именно так... Ибо "тьмы низких истин нам дороже" известно что.
    Реально же библиотечная отрасль разрушается с двух сторон. С одной стороны (как, увы, и многие другие отрасли)государственным небрежением - в данном случае, к культуре вообще и к образованности в частности.

    С другой же стороны процесс перехода от "культуры текста" к "культуре экрана" становится не только необратимым, но и переходит к настолько быстро сменяющимся стадиям, что украинским библиотекам уже вряд ли что поможет. Они ж как тот динозавр, который продолжает спокойно щипать травку, в то время как шустрые теплокровные уже отъели у него половину хвоста (читай - отняли пресловутых читателей)

    Хотя в отчетах и число читателей, и посещений, и, самое забавное, книговыдача растут))) И кто ж не знает этот секрет Полишинеля? Это такой же бич библиотек, как коррупция в вузах - "может быть, где-то высоко в горах... но не в нашем районе!"

    Было бы смешно, если бы не было грустно.

    ВідповістиВидалити
  72. @Анонім: ...динозавр, который продолжает спокойно щипать травку...

    що поробиш... кінець "ери Гутенберга", у такі апокаліптичні часи завжди не просто. Звісно біда, що відмовляються помічати жахливу статистику.

    Проб'ємося. Електронні чорнила теж не винайшли не за один день...

    ...государственным небрежением...

    Пригадав, як государство показало себе на виставці у Франкфурті. Краще не сподіватися.

    ВідповістиВидалити