Нерухомість наукової думки

«Останнім часом, при перегляді наукової літератури з бібліо- і бібліографо- знавства, автора не покидає, безумовно суб'єктивне, емпіричне відчуття, що незважаючи на велику кількість захищених дисертацій, величезну кількість статей, підручників і монографій, і ще більшу кількість доповідей на конференціях, майже не відбувається руху наукової думки. Можна назвати не більше п'яти вітчизняних вчених, кожна публікація яких несе нову інформацію, нову ідею, або хоча б новий підхід до вирішення відомих проблем. При читанні більшості статей не покидає відчуття вторинності (хоча можливо, що багато пишуть про досвід – наприклад, про впровадження будь-якої однакової послуги, інновації у різних бібліотеках, або про той самий науково-практичний результат повідомляють різні співробітники бібліотеки)». (звідси)

10 коментарів:

  1. Анонім21.12.10, 13:37

    Майже свіжа думка....тільки біда _"(звідси)" не для всіх виявляється)))

    ВідповістиВидалити
  2. Це не просто думка. Це результати наукових досліджень, які опубліковано у російському фаховому журналі.

    ВідповістиВидалити
  3. @НевиліковнийОптиміст: ...бібліотека створювалася спільним коштом...висвітлювати діяльність бібліотеки в цьому руслі...

    Не зрозумів у якому руслі? Історичних розвідок?! Подивіться теми дисертацій за останні 10 років.

    ВідповістиВидалити
  4. @Pan Теми дисертацій за останні 10 років цікавлять мене найменше. Який ще історичний розвиток з розвідками? Співпраця з місцевими громадами задля обопільної користі громади і бібліотеки за допомогою ІТ

    ВідповістиВидалити
  5. @НевиліковнийОптиміст: ...теми дисертацій за останні 10 років цікавлять мене найменше...

    А дарма... Як тоді ви можете радити "розширити кордони" своїх публікацій, якщо ви не уявляєте про що люди пишуть?!

    ВідповістиВидалити
  6. Уявляю. В Мості практично кожен співробітник пише або збирається писати дисер. Теми відомі, деякі з них навіть цікаві. Але ж в Мості (наразі) не працюють бібліотекарі, тому й кажу що їм вже пора "розширити кордони", тобто трішечки більше вийти з бібліотек та.. вибачте за політичне кліше, "повернутися обличчям до людей"

    ВідповістиВидалити
  7. @НевиліковнийОптиміст: У замітці написано: "при перегляді наукової літератури з бібліо- і бібліографо- знавства". До чого тут кордони фізиків, хіміків, мостівців...

    ВідповістиВидалити
  8. Як же з вами, Пане, важко говорити! От з om222 набагато легше, хоч ніби теж бібліотекар. Але з вами зато веселіше :)

    Та я ж і пишу саме про бібліо- і бібліографо-знавчі кордони бібліотекарів, а не фізиків-хіміків. Бо в оригінальному дописі якраз і зазначено, що на ці теми (проти яких я особисто нічого не маю проти) вже давно все написано і ще більше переписано.

    Ну вмієте ви, Пане, дістати людину наприкінці робочого дня :)

    ВідповістиВидалити
  9. @НевиліковнийОптиміст: це мабуть, як у Мілна - а що подумав Кролик, так ніхто ніколи і не дізнався, бо він був гарно вихований=).

    То ви пишете, що теми дисерів не цікавлять, то АВТОРИТЕТНО заявляєте все написано і ще більше переписано.

    Кладучи руку на серце - Як часто, які, коли востаннє і чи взагалі ви відкривали вітчизняні фахові видання з бібліо- і бібліографо- знавства?

    ВідповістиВидалити
  10. @Pan - Якщо вам так кортить і далі про це посперечатися - можемо і далі говорити. Почнемо з того, що ви рідко коли уважно читаєте мої коменти або бачите лише те, що хочете бачити. І як після цього не вірити у різницю між чоловічим та жіночим сприйняттям? А ще ви дуже любите "наезжать" в стилі "лучшая защита - єто нападение". Ну, в кожного свої вподобання... Так от - я нічого авторитетно не заявляю, якщо не знаю теми глибоко. І тут я нічого не заявляла, а повторила слова автора допису, який ДУЖЕ ДОБРЕ знає цю тему та те, про що він пише. Дуже я йому, знаєте, довіряю, як це не дивно. А кролик... може собі думати, кладучи руку на серце, що завгодно. Бо Пані на фоні Пана така невихована, голослівна та некомпетентна, що їй байдуже що думають кролики :)

    ВідповістиВидалити