Конкурс «З ІТ на ТИ»-2: питання для учасників

Дайте відповіді на 10 запитань нижче, вказавши і відповідь, і посилання на веб-сторінку, на якій Ви знайшли цю відповідь. Намагайтеся навести посилання на найбільш авторитетне джерело, інформація з якого, на Вашу думку, найбільш достовірна.
Приклад питання: У якому році засновано організацію IREX?
Приклад відповіді: 1968

ЗАПИТАННЯ

1. Який з наведених нижче сайтів є офіційним сайтом президента України?
http://www.president.org.ua
http://www.president.gov.ua
http://www.president.com.ua
http://president.in

2. Назвіть винахід, що зробив всесвітньовідомим автора цієї картини.


3. Назвіть останнє слово в романі Івана Багряного, в якому прізвище одного з персонажів Дядоров.

4. Монтеверді присвятив їй одну зі своїх опер, Даннекер зобразив її сидячою на пантері, а ще її іменем названо британський бібліотекознавчий журнал відкритого доступу. Які роки цього журналу доступні у мережі Інтернет? (дайте посилання на архів).

5. Як кличуть кота у першій українській короткометражці, яка здобула «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю?

6. Скільки у вересні 1993 р. коштував номер найстарішої у світі україномовної газети?

7. Що «зупинив» вчений, чиїм іменем названо кратер на південь від Карпат?

8. Минулого року ці два науковці отримали одну з найпрестижніших наукових нагород «за новаторські експериментальні методи, що дозволяють вимірювати та маніпулювати окремими квантовими системами». Дайте посилання щонайменше на дві вільнодоступні публікації кожного з них.

9. Вкажіть першоджерело інформації, що використав журналіст для написання даного повідомлення:
Вчені дійшли висновку, що математика є болючою наукою
Вчені довели, що при вирішенні завдань, страх людини зачіпає ділянки головного мозку, що відповідають за болючий досвід. На їхню думку, невдачі в математиці не залежать від здібностей до цієї науки.Американські вчені довели, що люди, пов'язані з математикою, гостріше відчувають біль. Виявилося, що страх, який виникає перед спробою вирішити задачу або рівняння, зачіпає ділянки головного мозку, що відповідають за болючий досвід. Цю реакцію можна порівняти з очікуванням у приймальні лікаря-стоматолога. Пацієнт передчуває больові відчуття.Відкриття ще раз доводить відому теорію – невдачі в математиці не залежать від здібностей до цієї науки. Людина, яка не може вирішити задачу, можливо, просто боїться застосувати свої знання. І зараз учені намагаються зрозуміти, чи можна позбутися від цієї проблеми, придушивши активність больової зони мозку.

10. Чи використовують сучасні українські бібліотеки якісну інфографіку під час проведення своїх PR/адвокаційних кампаній? Якщо так – коротко обґрунтуйте свою відповідь і наведіть найкращий, на вашу думку, приклад, доступний до перегляду онлайн. Якщо ні – коротко обґрунтуйте свою відповідь та наведіть найкращий, на ваш погляд, приклад із будь-якої бібліотеки Європи, доступний до перегляду онлайн.


Надішліть свої відповіді у тілі електронного листа (будь ласка, жодних вкладень!) на адресу itonline@irex.org . У листі обов’язково вкажіть ПІБ, посаду, назву бібліотеки, область. Відповіді приймаються до 18 години 11 березня. Усі листи, надіслані пізніше вказаного часу, або неповні відповіді розглянуті не будуть.

Процес відбору переможців. Члени журі відбирають тих учасників, які правильно відповіли мінімум на перших п’ять питань і прислали свої відповіді вчасно, до 18:00 11 березня 2013 р. Ці учасники переходять у фінал, і після цього журі розглядатиме відповіді на решту питань. Переможцями буде обрано тих, чиї відповіді на всі 10 питань є вірними та відповідають мінімальним критеріям і надіслані найраніше.

Критерії оцінки відповідей:
  • Подане джерело дає чітку відповідь на питання;
  • Правильність і повнота інформації, наведеної у джерелі;
  • Для питання №10: стисла, але обґрунтована відповідь, наведений приклад є належної графічної якості.
За відповідність критеріям нараховуються бали для кожного питання. Максимум балів за перші 5 питань – 5 (по одному балу за кожну вірну відповідь та авторитетне джерело до неї). Максимум балів за останні 5 питань – 10 (по два бали за кожну вірну відповідь та авторитетне джерело до неї).

Крім того, додатково нараховуються бали за швидкість:

Якщо відповіді на всі запитання надіслані до 14 год. – 5 балів,
з 14 до 16 год. – 3 бали,
після 16 год. – 1 бал.

Просимо зауважити, що бали за швидкість будуть нараховуватися відповідно до часу отримання відповіді (електронного листа) учасника на електронну скриньку конкурсу.

Максимальна кількість балів, яку можна набрати у конкурсі – 20.

Організатори конкурсу – Пан Бібліотекар, Українська бібліотечна асоціація, Міністерство культури України і програма «Бібліоміст» – бажають усім успіхів, натхнення, і швидкого Інтернету. Розпочніть весну з IT на Ти!