Найгірша бібліотека на світі

Тім Харфорд: На перший погляд бібліотека вражала. Однак, архітектор мабуть забув, що в Камеруні буває сезон дощів. Якщо дощ ллє на дах, який не те що вкритий жолобами, а сам мов той гігантський жолоб, то вода з нього стікає на плоский дах фойє так, що потрібно терміново бігти ламінувати книги. Єдина причина, чому шкільні книги були ще цілі – їх просто не було у новій бібліотеці. На всі вимоги директора перенести їх зі старої будівлі у нову бібліотекар відповідала категоричною відмовою. Але якщо бібліотека нікому не була потрібна, навіщо її взагалі побудували? Тому що камерунці безпросвітні ідіоти?! 

Зовсім ні. Просто більшість високопосадовців у галузі освіти в північно-західному Камеруні походить з невеликого містечка Бафута. Вони відомі як «бафутская мафія», оскільки контролюють значні кошти, що виділяються на освіту, і розподіляють їх виходячи не з реальних потреб, а по знайомству. Директор престижної приватної школи, зрозуміло, була одним з вищих чинів «бафутской мафії». Результат: кошти виділили по знайомству, і вся ця затія з бібліотекою влаштована для окозамилювання, а не ради практичної користі.


Може видатись, ніби урок цієї історії у тому, що причина зубожіння країн, які розвиваються – корисливі та захланні представники влади. Насправді все значно сумніше. Корисливі і захланні люди стоять біля керма влади, на високих постах і не дуже, у всьому світі. Але в багатьох країнах їх зазіхання стримують закони, преса і демократична опозиція. Трагедія Камеруну в тому, що на чиновників немає жодної управи. 

P.S. У рейтингу рівня корупції Transparency International-2012 Камерун та Україна поділили 144 місце.

2 коментарі:

  1. Анонім29.05.13, 15:31

    Якось це все нагадує ситуацію в країні, проти збірної з футболу котрої на вихідних гратиме національна команда Камеруну :)

    ВідповістиВидалити