Як успішні вчені використовують Інтернет для пропаганди своїх досліджень

Розуміння того, як успішні науковці використовують Інтернет для промоції власних робіт, які веб-ресурси мають найбільший успіх у кожній окремо взятій дисципліні, повинно допомогти молодим дослідникам побудувати власні ефективні веб-стратегії. Отож, команда наших старих знайомих відібрала 1525 часто цитованих вчених, які працюють в європейських наукових установах, і дослідила зовнішні посилання на їхніх персональних веб-сайтах та онлайнових бібліографічних списках. Офіційно результати з’являться вже наступного року в Journal of Documentation, наразі доступний препринт.

Звичайно, усі вчені найчастіше вказують DOI та кидають лінки на PDFки. Та попри це, існують помітні дисциплінарні відмінності у тому, куди нас зрештою приведуть гіперпосилання – веб-сторінки спеціалістів медичних наук та наук про життя в основному пов'язані з науковими базами даних, водночас, веб-сторінки вчених з технічних і соціальних дисциплін пов'язані зі значно ширшим набором спеціалізованих веб-сайтів. 


Посилання на сторінки популярних соціальних мереж зустрічалися відносно рідко. Найбільш поширені посилання на Facebook, Twitter та YouTube. 


Насамкінець, приберіг таблицю з усіма веб-ресурсами, посилання на які було виявлено в процесі дослідження. 


Нагадаю, що це наукові веб-ресурси, на які посилаються найцитованіші вчені європейських інститутів. Тому, як на мене, то дану таблицю сміливо можна використовувати для перевірки сучасних бібліотекарів, подібно як офтальмологи використовують таблицю Головіна-Сівцева: – Це що за ресурс? А це? – Не знаю... Не впевнений... В очах двоїться... – Тоді про що мова?..



Немає коментарів:

Дописати коментар