Опублікування результатів дисертацій, або light-версія наказу № 1112

На сайті Міносвіти представлено проект наказу «Про опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук». Дуже дивно, адже у новому законі «Про вищу освіту» взагалі скасовано ступінь кандидата наук?! Або проект несвіжий, або хтось переконаний, що Порошенко новий закон не підпише… Тим не менш, основна фішка проекту – передбачено зменшення кількості публікацій за темою докторської дисертації до 15, а за темою кандидатської дисертації до 3. Найрозонанснішу вимогу залишено і здобувачам й надалі не обійтися без публікацій у наукових періодичних виданнях інших держав – для докторської 4, для кандидатської 1. До подібних публікацій пропонують зараховувати статті, опубліковані в матеріалах до наукових конференцій, конгресів, симпозіумів, семінарів… відтак, підозрюю, що проплаченого флуду в бібліографічних списках суттєво побільшає.

Не розумію, чому так вчепилися за цю «публікацію у наукових періодичних виданнях інших держав»? Відомо ж, що всі ті, хто не пройшов крізь сито справжніх рецензованих видань, познаходили собі «привітні» російські видання. Підозрюю, що сьогодні не тільки мені було б соромно надсилати статтю у російський журнал – то ж для чого Міністерство заставляє здобувачів йти на компроміси з власною совістю? Скажіть, будь ласка, чим «2 статті у вітчизняних мурзилках + 1 тези у збірнику російської конференції» краще, за просто «3 статті у вітчизняних мурзилках»? 

У проекті знову згадано «міжнародні наукометричні бази», однак, що це за бази? – досі залишається таємницею. Також, далі продовжують боятись тих інтернетів – «не більше п’яти публікацій в електронних наукових фахових виданнях» і «одна із статей може бути опублікована»... Словом, це навіть не проект, а така собі вичитана light-версія славного наказу № 1112.

Немає коментарів:

Дописати коментар