Рейтинг сайтів бібліотек України (березень 2010 р.)

Любить Вернадка рейтинги. Ось ще один: «Рейтинг сайтів бібліотек загальнодержавного значення та обласних універсальних наукових бібліотек України» (станом на березень 2010 р.). Серед бібліотечних блоґів нашої країни 1-ша сходинка за «Google PageRank» та «Яндекс тИЦ» належить блоґу «Бібліотека без бар’єрів» (PR 5; тИЦ 30). При цьому, увага!, за цими показниками він опереджає 5 бібліотек загальнодержавного значення і 8 обласних універсальних наукових бібліотек! Цей факт говорить нам не лише про світлу голову пані Наталі, а й про те, що для багатьох у нашій країні цифрова ера бібліотек ще досі існує тільки на папері.

6 коментарів:

  1. о,взагалі мене втішило, що оцей невідомий PR в мне вищий, ніж в http://www.artkavun.kherson.ua/; бо вони дуже хизуються своєю відвідуваністю, недивлячись на свій смішний веб 1.0
    а взагалі ці ж показники накрутити легко? стосовно яндекс тИЦ сеошні блоги точно знають як;

    висновки: кожна директорка б-ки повинна викликати до кабінету свого веб-майстра і коротко сказати:твоя з.плата буде залежати від показників PR та тИЦ кожного місяця (ну, якщо контент ніхто не генерую, хай вже техюслужба щось своє робить)

    ВідповістиВидалити
  2. Ні, PR просто так не накрутиш. Все-таки при його створені використано принципи бібліометрії, а все що пов'язано з бібліотеками = річ сурйозна).

    ВідповістиВидалити
  3. А слабо зарплату бібліотекарів пов'язати із показниками веб-камери, розміщених на аб. і в ч/з, а зарплату директора прикріпити до благодійних внесків :-))). Крім того, не раджу довіряти власному веб-майстру у питаннях контенту - бо він/вона вже точно знає, що ніяке фото директора чи біблотечний звіт не будуть користуватися такою популярністю, як фото оголених "читачок" із сповідями про "мій перший досвід в читанні".

    ВідповістиВидалити
  4. @Таша: Вернадці і без оголених читачок вдається мати 20 тис. користувачів / день і PR 8.

    Ну а щодо розподілення навантаження і оплати робіт, то тут важко посперечатися.

    ВідповістиВидалити
  5. Якщо вашій бібліотеці вдасться зобов'язати усі наукові журнали України подавати електронні версії власних номерів спершу до вас, а вже потім у Вернадку - то може і вам буде таке щастя. А поки, результат Вернадки - пухнасті лапи і писки чиновництва... Вони ще й рейтинги люблять організовувати...

    Добрим словом і батогом можна добитися набагато більше, ніж просто добрим словом. А Вернадці і доброго слова не знадобилося.

    ВідповістиВидалити
  6. Розумію, це постанова ВАК робить Вернадку майже непереможною, але це благо, що є надія же всі укр. наук. журнали будуть зібрані в одному місці. Наші вчені друкуються не лише в укр. виданнях, ось на ці іноземні нам і залишається полювати.

    Рейтинги НБУВ базуються не на якихось "внутрішніх" показниках, тому у мене претензій до рейтингів не виникає. Щодо вищезгаданого ранжування веб-сторінок, то блоги домогосподарок мають PR3, а коли бібліотечний сайт має 1, то слід замислитись...

    ВідповістиВидалити