Як заробити на Відкритому Доступі?

Мова про роботу Алми Свон (Alma Swan) «Modelling scholarly communication options: costs and benefits for universities». Коротко – Британські університети було поділено на 4 типи і виведено різні сценарії економії коштів від Open Access. Усі сценарії зводяться до: який би шлях ВД не вибрав автор – усі вони вигідні для університету. Головне – отримати статтю (= зменшити видатки на передплату) і залишити видавництва з носом. Кінець.

У мене питання – А що далі?

Або видавництво б’ється в агонії, або думає на чому заробити. Можна, наприклад, зменшити витрати на рецензування. І тоді замість «відкритого доступу до знань», ми отримаємо «відкритий доступ до інформації», до океану різної, часто-густо сумнівної і неперевіреної інформації. Такий журнал, звісно, довго не протягне.

Тому краще відігратись на авторах, як це, наприклад, спритно робить PLoS: хочете, щоб Ваша робота мала максимальний ефект?! Заплатіть >$2000. Думаєте це дорого? Та ну… Це копійки порівняно з тим, скільки коштувало проведене Вами дослідження. Включіть ці витрати у дослідницький грант який ви отримали…

Отож, «традиційні видавці» заробляють на великих наукових установах, «ОА-видавці» заробляють на авторах. Все брехня – попи й царі.

4 коментарі:

  1. Ви описали тільки "гібридний" журнал відкритого доступу, не узагальнюйте, пане Бібліотекарю, є купа серйозних рейтингових наукових журналів, які не беруть гроші з автора, ані з його університету... Комерційні видавництва (навіть такі монстри як Elsevier чи Springer) вже мають такі... Відкритий доступ - неминуча нова модель комунікації!

    ВідповістиВидалити
  2. @Могилянська бібліотекарка: я не узагальнюю, я ж написав - наприклад.

    Теза "У тих хто йде золотим шляхом - проблеми з рецензуванням" потребує доведення, тому вважайте, що я цього не говорив=)

    Але "неминуча нова модель" схоже на "неминуче настання комунізму". А хто відшкодує витрати? Хоча б частково?

    Про один з варіантів спробую розповісти у наступних замітках.

    ВідповістиВидалити
  3. @Могилянська бібліотекарка: Із задоволенням і цікавістю почитаю. Головне, щоб там не було про вселюдське благо, чистий альтруїзм ітп.)

    ВідповістиВидалити