Ярмарок інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування

Бібліотечні екшени, як правило, бувають двох видів: або після третього перекуру сусід тебе зустрічає словами: рано, той/та досі ще виступає, або фізично не поспіваєш побувати всюди. Ярмарок відбувся за другим сценарієм.

Якби хіміки під словом інновації показували мені найпростіші хімічні реакції – я б певно не здогадався і задоволено плескав у долоні. І це вірно. Для тих, чия стежка в бібліотеку вкрилась мохом, просто таки необхідно показувати взаємодію натрію з соляною кислотою.

Хоча ми всі добре знаємо, що проблем у наших бібліотеках вистачає – це вдалось вигідно приховати. Три змарнілих яблучка під написом «Електронний каталог у процесі розробки» ніхто з учасників ярмарку не показував, відповідно більшість інпроектів отримали нагороди.

З невідзначених відзначив би медіапроект «Голоси з війни» Кіровоградської ОУНБ ім. Чижевського. Мета – зібрати свідчення учасників 2-ї світової, людей, які пережили окупацію, та дітей повоєнних часів. Олександр Шлєєнков запевняв, що проект цілковито аполітичний. Послухайте – скажете.

Віце-спікер М.Томенко пробігся серед стендів і видав щось приблизно: Можливо це і вірно, що ви акцентуєте на послугах для людей похилого віку, для людей з фізичними вадами... Для молоді є вузівські бібліотеки і Інтернет.

Так як ніхто не став цьому заперечувати на церемонії закриття, мовчазно погоджуся і на сторінці блоґу: для молоді є вузівські бібліотеки і Інтернет.

Насправді нічого дивного, що пан Микола не угледів різнобарв’я бібліотек різних видів. У нас регулярно трапляються випадки ігнорування одне одного. Хто від цього найбільше страждає? – Бібліотекарі. Причини: протилежні бачення розвитку бібсправи, надмірні амбіції, чи на якомусь фуршеті хтось комусь?.. Загадка.

На відео, світлини… з ярмарку можна огледіти на сайті ресурсного центру ГУРТ. Бажано для цього мати  швидкий безліміт, оскільки все звалено в купу на одній сторінці. 

Ну і для ліричного закінчення, тримайте:


Ось такі інноваційні білети з різними привілеями презентувала на ярмарку Державна бібліотека України для юнацтва.

22 коментарі:

  1. Все добре. Інновації рулять! Вітаємо щиро всіх номінантів! Але читачів в бібліотеках - ... катастрофічно меншає... (( І не звертати на це увагу на вищих рівнях вже неможливо!

    ВідповістиВидалити
  2. Так які ж були інпроекти??? крім названих Вами ненагороджених? Пан Георгій на купюрі виглядає солідно, а що дає цей квиток? які ж привілеї власне? безлімітний інтернет в бібліотеці чи право першочергового прочитання новинок? :-) Чи були власне ІННОВАЦІЙНІ проекти? не вдосконалення існуючих технологій, а щось дійсно нове? А що нового з електронним врядуванням? Хтось викладе крім світлин щось, цікаво ж!!!

    ВідповістиВидалити
  3. @olga: ...читачів в бібліотеках - ... катастрофічно меншає...

    Не маю цифр, але звідусіль чую, що передплата теж кожного року зменшується... раптом ці величини пов'язані?..

    @Могилянська Бібліотекарка: можете переглянути матеріали ГУРТу, ютуб-канал Бібліомосту...

    Для прикладу, був представлений проект ELibUkr. Це вдосконалення існуючих, чи щось дійсно нове?

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую за посилання, переглядала. Чим займається ELibUkr трохи знаю:-) Ок, сподіваюсь, Бібліоміст і УБА згодом розкажуть більше.

    ВідповістиВидалити
  5. ...раптом ці величини пов'язані?..

    Беззаперечно пов'язані! Наші фонди вже давно не задовольняють читацькі потреби. Але цю нішу поступово заповнює інтернет. Ця проблема вже набуває глобальних масштабів. І не звертати на це увагу вже не можна.
    Взагалі, треба кардинально міняти всю бібліотечну роботу разом з її застарілими нормативами на бібліотечні процеси тощо...

    ВідповістиВидалити
  6. @Могилянська Бібліотекарка: ...сподіваюсь, Бібліоміст і УБА згодом розкажуть...

    А як, до речі, керівник секції університетських бібліотек УБА пояснює брак інтересу до ярмарки з боку бібліотек ВНЗ?

    @olga: нормативи застаріли, тільки от як їх поміняти?.. Хоча з іншого боку - більшість бібліотек роками засвоюють скайп:(

    ВідповістиВидалити
  7. Согласен с Ольгой.
    Как понял, Бібліоміст обеспечивает инфраструктуру для дальнейшего развития библиотек на новом, качественном, уровне. В частности подключения к интернету.
    В Латвии ситуация похожа: количество поступающих печатных изданий в библиотеках уменшилось в разы.
    Но интерес к библиотекам не уменшился, опустевшую нышу заполнил интернет и рессурсы, доступные через сеть.
    Да, пришлось перестроить обслуживание в сторогу интернетовских станций, но роль библиотеки, как пункта "универсального доступа к информации", только усылилась.
    Выживет тот, кто будет менятся (или как правыльно?)

    ВідповістиВидалити
  8. @Ivars Indāns: Бібліоміст забезпечує публічні бібліотеки обладнанням, ресурсами, організовує навчання. Але роботу за бібліотекарів Міст не зробить.

    ВідповістиВидалити
  9. Ганна13.04.11, 20:48

    Ще є фото ось тут: http://www.flickr.com/photos/usembassykyiv/sets/72157626477461622/?page=2

    і тут

    http://www.flickr.com/photos/gl_ukraine/

    ВідповістиВидалити
  10. @ПБ ...більшість бібліотек роками засвоюють скайп:(

    Ймовірно, на це є багато причин. І вони виникли не зараз. Одна з головних - відсутність нормальної матеріально-технічної бази, яка гальмує більшість процесів на місцях. Звідси і відсутність необхідних фондів, того ж обладнання для скайпу і т.д. Спасибі Бібліомосту - завдяки проекту ці проблеми потихеньку почали вирішуватись. І не всі бібліотекарі сплять на ходу, і не опановують новітні технології (хоча є й такі). Я про всіх казати не буду. Конкретно у нас (Херсон. ОУНБ) мінятись хочуть всі, і міняються, засвоюють нові процеси, "завойовують" глобальні мережі. І не тільки молодь, а, саме, старше покоління. За цим, імовірно, майбутнє. І бібліотечну роботу треба перебудовувати в цьому напрямку. Але, на жаль, за довгі роки тупцювання на місті читачів ми таки загубили. І, хоча, чого ми тільки зараз не робимо... Це все не має того ефекту, що був колись. Фахівців розгубили (для них нема фахових видань), студенти лінуються працювати (за них напишуть курсові або дипломні самі ж викладачі... за гроші), або щось "виловлять" з інету. Створення повнотекстових баз даних - під великим питанням (створюємо, але ж одній людини все робити не під силу). Та сидіти, склавши руки, однозначно не будемо. Будемо працювати, будемо мінятись... Можливо, виринемо!.. Колись... Аби Держава розуміла й допомагала ((

    ВідповістиВидалити
  11. @ALL: Пригадав, що серед нагороджених проектів знайшлось місце Об’єднаній довідковій службі бібліотек України. Подібних служб багато, але ця справді запрацювала, тому з впевненістю можна сказати, що нагорода знайшла свого власника.

    ВідповістиВидалити
  12. Анонім13.04.11, 23:45

    чи правда, що 2 ноутбуки, що були заявлені яко призи, пішли *наліво*?

    ВідповістиВидалити
  13. ...2 ноутбуки, що були заявлені яко призи...

    Призи за що?? ким, коли заявлені?

    ВідповістиВидалити
  14. за найкращий допис))))))

    ВідповістиВидалити
  15. @Анонім - Справді?! Як цікаво! Поділіться будь ласка деталями! І вкажать обов'язково, хто, де, і коли саме заявив про якісь 2 ноутбуки, як призи. З лінками, будь ласка. І що у вашому розумінні означає "наліво" - невже до комуністів??

    @echz - давно ми з вами не спілкувалися :). Шкода, що не познайомилися під час Ярмарку... чи то мені щось на хвору голову привиділося?

    Додаткові номінації:

    (кількість та назва додаткових номінацій може бути змінена під час конкурсу відповідно до кількості, якості та тематики блогів конкурсантів):

    1.Найоригінальніший допис (текст, аудіо- або відео-сюжет), що популяризує сучасні українські бібліотеки або культуру читання:

    експерти зійшлися на думці, що такого не було (можете перепитатися у ПБ).

    2.Найоригінальніший бібліотечний блог:

    категорія скорочена з огляду на загальну невелику кількість учасників конкурсу.


    3.Найактивніший блогер – користувач сервісами web2.0 (визначається за кількістю позначок «Подобається!» (або «likes») на сторінці програми Бібліоміст у Facebook).

    категорія скорочена у зв'язку з періодичними технічними проблемами та змінами налаштунків у цій мережі, що значно ускладнює проведення мережевих конкурсів як для організаторів, так і для тих, хто бере в них участь. Можливо, ми ще повернемося до цієї ідеї у наших наступних конкурсах для блогерів.

    ВідповістиВидалити
  16. @НевиліковнийОптиміст: можливо підозри не на конкурс блоґів, а на конкурс інноваційних проектів? допис ж про ярмарок.

    Якщо все-таки мова про блоґи, то оцінивши загальний рівень усіх конкурсантів запитую - про які 2 додаткові ноутбуки мова??

    Щодо найоригінальнішого допису, то справді написав, що не було жодного допису який би був на голову сильніше за інші.

    ВідповістиВидалити
  17. @pan.bibliotekar - можна зрозуміти по-різному, але конкурс блогів має таке саме відношення до Ярмарку, як і конкурс інноваційних проектів.

    До того ж, практика показує, що з якихось, очевидно астрологічно-метафізичних причин (бо інших не знаю) саме на мережеві/онлайн конкурси Моста ллється найбільший потік невдоволень, підозр та креативних коментарів.

    ВідповістиВидалити
  18. @НевиліковнийОптиміст: Подяк та оплесків також немало ллється. Як це там у Фінчера було: Не можна знайти мільйони друзів, не наживши кількох ворогів.

    ВідповістиВидалити
  19. Та ні, все круто було, особисто мені сподобалось))
    @НевиліковнийОптиміст: вибачте, в обличчя Вас не знаю)) Тому мабуть й не познайомилися

    ВідповістиВидалити
  20. @pan.bibliotekar - дякую, розрадили :)

    @echz - та я Вас теж ніби не знаю (тільки ось ця аватарка та ще декілька фото на блозі), але чомусь впізнала у загальному натовпі аудиторії "Прес-центр" з першого погляду :). Взагалі, це було не так важко - ви дивилися поглядом молодого цікавого блогера через плече Ганни Тараненко, яка в той час вела твіттер-трансляцію з цієї секції на своєму ноутбуці ;).

    ВідповістиВидалити
  21. @НевиліковнийОптиміст: Ви про це - http://s002.radikal.ru/i197/1104/d0/589117d66c1b.jpg ????)

    ВідповістиВидалити
  22. @echz - Ага, якраз проходила тоді мимо :)

    ВідповістиВидалити