Шлях електронної книги в бібліотеці

Оригінальне вирішення проблеми обліку електронних книг у бібліотеці запропонувала Тетяна Ярошенко – ставтеся до е-книжок, як до конвалют (збірки різних творів, переплетених в один том). Пригадаємо закон (Ст. 16): Бібліотечний фонд – це сукупність документально-інформаційних ресурсів (книг, документів, рукописів, аудіовізуальних матеріалів, інших носіїв інформації). Чим електронна книга не інший носій інформації?


Щоправда, вирішення схоже прийшло не від хорошого життя. Посольство США в Україні подарувало у центри «Вікно в Америку» – Kindle, на котрі (увага!) нічого не можна добавляти-вилучати

«Знаємо ми вас… Не канонічних класиків маккартизму-демократизму на наших Kindle читатимете, а всіляких там Єшкілєвих, Іздриків…» і з цими словами пан посол заліпив м’ятним врігліс USB-вихід. 

Як вчить індіанська народна мудрість – дарованому Kindle у прошивку не дивляться, але все-таки цікаво – навіщо? 

Мораль: проблеми можна створювати, проблеми можна вигадувати, проблеми можна не помічати, а Kindle можна видавати.

7 коментарів:

  1. Ну, не зовсім так сумно: Посольство США подарувало 29 бібліотекам -Вікнам в Америку - за останній рік по 1 повноцінному Кіндл, з усім функціоналом і тд. І по 4 з неповними можливостями, і з готовим наповненням. До речі, як спільний проект з Амазоном. Наскільки я знаю, тільки в цих бібліотеках нині відбуваються екперименти і відпрацювання технологій роботи з е-книгою. Запропонуйте інші рішення! І з іншими читанками - покетом, соні і тп! А хтось крім Могилянки каталогізує е-книжки?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Електронні документи звісно каталогізують. Чи "е-книжки" в значенні пристроїв? Тоді питання повинне звучати як - А хтось крім Могилянки каталогізує пристрої? Як ж все-таки видається повноцінний Kindle?

      Видалити
  2. соррі, забігла інкогніто, попередній коментар мій

    ВідповістиВидалити
  3. Ну дали б у бібліотеки Кіндли з можливістю поповнити контент - думаєте, одразу зашумів би читацький загал у книгозбірнях? На жаль, ще стіки треба подумати і покрутити документами, аби бібліотека змогла законно поповнити фонд е-книжками і обслуговувати таким фондом своїх користувачів. Бібліотека "Могилянки" попереду всіх на цьому шляху, поки ми думаємо, вони вже діють...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ...поки ми думаємо, вони вже діють...

      Так і я ж про це - ...проблеми можна не помічати, а Kindle можна видавати.

      Гірше з кіндлами б не стало. Ну завантажив читач книгу з нету у бібліотеці, тут же сидить читає... де тут порушення українського законодавства?

      Біда в тому, що нашим бібліотекам і без е-книг непогано живеться.

      Видалити
  4. ні, насправді несолодко живеться, е-книги, е-читанки вже є об"єктивною реальністю, а наші процеси та практика бібліотечної роботи регламентовані старими НПА. Ми не маємо достатньої практики формування і каталогізації віддаленого контенту, на який бібліотека не має майнових прав; питання обліку наданих інформаційних послуг - ще більша цікавинка; дотримання авторського права - о, тут ще будуть бійки, коротше, де не візьмеся всюди цікаво:) Разом з тим, на книжковому ярмарку у Франкфурті презентовано рідер за 10 євро, питання часу, коли у кожного громадянина в кишені буде рідер, тож маємо чимдуж рухатися:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В інтернет-магазинах бачив за 40 євро, можливо ще подешевшали. А що заважає бібліотекам? Так усі перераховані Вами проблеми справжні, але при великому бажанні - жодна не стане на перешкоді.

      Видалити