Доповідь на конференцію: наша пісня гарна й нова

У розпал літа, коли бібсправна конференц-активність стрімко прямує до нуля, вирішив згадати про поширену лукаву практику багаторазового подання однієї доповіді на різні конференції. Яка користь авторам від такої маніпуляції? Єдине, що спадає на думку, так це – додаткові пункти для звіту ітп., адже згідно з влучним висловлюванням Сергія Силантьєва – в Європі наука функціонує в циклі «гроші-дослідження-відкриття-публікації-гроші», а у нас «гроші-звіти-гроші». Також, це частково пояснює і поведінку членів оргкомітетів – необхідну для звіту кількість учасників конференцій набрано, яка різниця що за доповідь? 


У результаті такої пофігістичної селекційної політики, ми отримуємо: 1) співаний тематичний вінегрет на конференціях; 2) учасників, яких цікавить виключно шоу-програма; 3) гори звітів від надпродуктивних «науковців» про вигаданий вир наукового життя; 4) незаплямованих конференціями бібпрацівників, які будують сміливі (і часто справедливі) здогади про те, якою насправді займаються люди.

4 коментарі:

  1. Наукова конференція — форма організації наукової діяльності, при якій дослідники презентують і обговорюють свої роботи. Вважаю, що дослыдник МОЖЕ презентувати одні й ті ж результати свого дослідження, ідею, гіпотезу- для різних аудиторій, на різних конференціях. Що в цьому поганого? Ми ж не говоримо про першопублікацію. От стаття - серйозніше. А про "вінігрет" на конференціях - питання до організаторів, відбирайте, відхиляйте...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Безумовно, це провина оргкомітетів. +Якби тотально існували сайти конференцій з доповідями, презентаціями... проблем з "тавтологами" було б значно менше.

      А так, десятиліттями все те саме - аудиторія, ідея, результат (добре коли свій)... хіба що науковий ступінь може змінюватися.

      Видалити
  2. Анонім05.07.13, 21:18

    Конференції -- це класно! Вони дають можливість подорожувати за порівняно невеликі кошти і як-то: світ подивитися і себе показати. Що ж до якості доповідей, то, наприклад, наші друзі-поляки беруть розписку від автора про те, що його матеріали попередньо ніде не публікувалися... Можна і в нас таке запровадити...
    До речі, Ви нічого не чули про те, що влада хоче ліквідувати 50% надбавку бібліотекарям? Тоді дійсно буде не до конференцій!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. От власне подорожувати за порівняно невеликі кошти і в результаті отримуємо на конференціях не науковців, а праздных туристов.

      Розмови про 50%, кому дякувати і а-ля скоро заберуть, почались відразу після підняття. Причини: якість метаданих - скучно, зарплата - цікаво ітп.

      Видалити